Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Άδεια λόγω ασθένειας των ανήλικων τέκνων

Με το άρθρο 31 του ν. 4440/2016 (νόμος κινητικότητας:https://app.box.com/s/9wnsfjbhq53zm51g7ci6xu2ixm7rxxci) κατοχυρώθηκε δικαίωμα άδειας με αποδοχές για τους υπαλλήλους λόγω ασθένειας των ανήλικων τέκνων τους, κατόπιν προσκόμισης σχετικής ιατρικής 
βεβαίωσης.
Άρθρο 31/ν. 4440/2016
 Άδεια ασθένειας τέκνων
1. Μετά την παράγραφο 7 του άρθρου 53 του Υπαλληλικού Κώδικα προστίθεται παράγραφος 8, ως εξής: «8. Υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους. Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε έξι (6) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.»

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Από δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος:
 
Σε αναβρασμό βρίσκονται εκπαιδευτικοί για τις αλλαγές στο σύστημα επιλογής στελεχών Εκπαίδευσης μιας και καταγράφονται καταγγελίες ότι μαγειρεύεται από το υπουργείο Παιδείας νέο θεσμικό πλαίσιο που αποκλείει από υποψηφίους όσους έχουν δύο με τρεις θητείες σε αυτές τις θέσεις .

Η ηγεσία έχει ήδη μια απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθεσία Μπαλτά-Κουράκη για μυστική ψηφοφορία ως μέρος της διαδικασίας επιλογής κι αναμένονται άμεσες αλλαγές στο νόμο μιας και στο τέλος της σχολικής χρονιάς το 201 7 ολοκληρώνεται η θητεία των διευθυντών σχολείων. Δεδομένου ότι στην προηγούμενη διαδικασία η συντριπτική πλειοψηφία αυτών επανατοποθετήθηκε στη διεύθυνση των 

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών για το ΚΥΣΔΕ

Ενημέρωση από την συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ


     
Σήμερα συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές.
Από τις εκλογές που έγιναν (αλλά και κάποιες κληρώσεις σε ισοψηφίες) η ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα εξέλεξε 4 μέλη στην 17-μελή Εκτελεστική Επιτροπή και ως πρώτη δύναμη θα διεκδικήσει τη Θέση του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ.
Στην χθεσινή συνεδρίαση της ΔΑΚΕ δημοσίου αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει την ΔΑΚΕ- Καθηγητών στην νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ο Σερραίος ΔΑΚίκτης ο Μετόκης Ιωάννης.
Τα άλλα δύο μέλη της ΔΑΚΕ Καθηγητών ο Πεππές Δημήτρης και Πρόεδρος της παράταξης και ο Όρλης Ανδρέας θα είναι στο Γενικό Συμβούλιο. Ο Βαιτσίδης Χρήστος θα είναι στην Επιτροπή Πιστοποίησης. Η ΔΑΚΕ καθηγητών εξέλεξε επίσης 2ο αναπληρωματικό μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ τον Καραβασίλη Χρήστο.

Από το Σεπτέμβρη η αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Ξεκινά από τον Σεπτέμβριο η διαδικασία αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα. Η αξιολόγηση θα είναι υποχρεωτική για όλα τα σχολεία και θα προηγηθεί η αναγκαία επιμόρφωση των σχολικών συμβούλων, οι οποίοι θα κληθούν να την εφαρμόσουν.
Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει σχετικές προτάσεις στους συνδικαλιστικούς φορείς δασκάλων και καθηγητών (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ), προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος αλλά και σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών όπως είχαν εκφραστεί σε παρόμοια προσπάθεια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου προκειμένου να ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι, ώστε το μέτρο να

Τα νούμερα δε λένε ψέμματα εκτός αν...



 κλικ στη φώτο για μεγέθυνση

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Απογοητευτικά για τη Ελλάδα τα αποτελέσματα του PISA 2015

Χρύσα Σοφιανοπούλου
Εθνική Διαχειρίστρια PISA
Επίκουρος Καθηγήτρια Tμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
To PISA 2015
Το κύριο αντικείμενο αξιολόγησης για το PISA 2015 ήταν οι Φυσικές Επιστήμες, ενώ εξετάστηκαν επίσης, με πιο συνοπτικό τρόπο τα Μαθηματικά, η Κατανόηση Κειμένου και η Συνεργατική Επίλυση Προβλήματος.
Συμμετείχαν 72 χώρες/οικονομίες (35 χώρες του ΟΟΣΑ και 37 συνεργαζόμενες χώρες/οικονομίες) και αξιολογήθηκαν περίπου 540.000 μαθητές οι οποίοι αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα 29 εκατομμυρίων 15χρονων μαθητών από τα σχολεία των 72 αυτών χωρών.

Στήβεν Χόκινγκ: Γιατί οι κοινωνίες απορρίπτουν τις ελίτ

Ως θεωρητικός φυσικός με έδρα το Κέμπριτζ, έζησα τη ζωή μου σε μία ασυνήθιστη, προνομιακή «φούσκα». Το Κέμπριτζ είναι μία ιδιαίτερη πόλη, με πυρήνα ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Η επιστημονική κοινότητα του, της οποίας μέλος είμαι από 20 έτων, είναι ακόμη πιο εκλεπτυσμένη. Αλλά ακόμη και μέσα σε αυτή την κοινότητα, η μικρή ομάδα θεωρητικών φυσικών διεθνούς κύρους, στους κόλπους της οποίας εργάστηκα όλα μου τα χρόνια, είναι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους την «κορυφή».
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με τη δημοσιότητα που απόλαυσα από τα βιβλία μου και την απομόνωση που μου επέβαλε η ασθένειά μου (σμτ: ALS), αισθάνομαι ότι ο φιλντισένιος πύργος μου ψηλώνει ακόμη περισσότερο.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Stephen Hawking: Διανύουμε την πιο δύσκολη εποχή για την ανθρωπότητα



O Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Stephen Hawking προειδοποιεί για μια ακόμη φορά για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και ο πλανήτης μας.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Έρχεται πολυνομοσχέδιο “σκούπα” για την Αξιολόγηση, την αυτοαξιολόγηση, την αυτονομία των σχολείων, κ.α.



Πολυνομοσχέδιο “σκούπα”, θα ετοιμάσει ο υπουργός  Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
1ον: Την αυτοαξιολόγηση των σχολικών  μονάδων και αξιολόγηση των 20.000 στελεχών εκπαίδευσης.
2ον: Τα ΚΕΔΔΥ
3ον: Το Κρατικό Πιστοποιητικό  Γλωσσομάθειας
4ον: Την επάρκεια χορήγησης διδασκαλίας ξένων γλωσσών
5ον: Τις βιβλιοθήκες
6ον: Τα Ιδιωτικά Σχολεία.
7ον: Διοικητική Αυτονομία των σχολικών μονάδων

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Για πρώτη φορά η ΔΑΚΕ πρώτη δύναμη στην ΑΔΕΔΥ

Από τους καθηγητές εκλέγονται:

α) στο Γενικό Συμβούλιο οι
Πεππές Δημήτρης, Μετόκης Ιωάννης, Όρλης 

Ανδρέας
β) στην Επιτροπή Πιστοποίησης ο Βαϊτσίδης Χρήστος

Σάρωσε η ΔΑΚΕ: Πρωτιά στις εκλογές της ΑΔΕΔΥ για πρώτη φορά στα χρονικά (Αναλυτικά οι έδρες)


Σαρωτική νίκη – για πρώτη φορά στα χρονικά -πέτυχε η «γαλάζια» παράταξη ΔΑΚΕ στις εκλογές της ΑΔΕΔΥ.
Η ΔΑΚΕ ήρθε πρώτη με 18 έδρες ενώ για 1 ψήφο έχασε την 19η έδρα. Δεύτερη ήρθε η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, ακολουθεί η ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και τέταρτη μόλις η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η νίκη της ΔΑΚΕ έχει έτι περαιτέρω σημασία καθώς πρώτευσε στις αρχαιρεσίες για την συνδικαλιστική οργάνωση της ΑΔΕΔΥ
(δημοσίων υπαλλήλων) παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατηγορεί την ΝΔ ότι σχεδιάζει να απολύσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους όταν γίνει κυβέρνηση.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι έδρες των παρατάξεων:
• ΔΑΚΕ (ΝΔ) 136-18 έδρες
• ΔΑΣ (ΚΚΕ) 112 -15 έδρες
• ΠΑΣΟΚ 106 -14 έδρες
• ΣΥΡΙΖΑ 95 -13 έδρες
• (Αριστεριστές) 70 -9 έδρες
• (ΛΑΕ) 57 -8 έδρες
• Ανατροπή (ανεξάρτητοι) 40 -6 έδρες
• ΕΑΚ 13 -1έδρα
• ΕΡΓΑΣ (αριστεριστές) 3 -0 έδρες