Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Σχετικά με τις δηλώσεις του Γ.Γ. ΥΠΟΠΑΙΘ κ Χασάπη για την ανάθεση του μαθήματος Οικιακής Οικονομίας στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής


Απάντηση στις δηλώσεις του γ.γ. του ΥΠΟΠΑΙΘ κ. Χασάπη στην εκπομπή on ΕΡΤ της 10ης Σεπτεμβρίου 2015 αναφορικά με την ανάθεση του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας στους καθ. Φυσικής Αγωγής

Κατά τη παρουσία του γ.γ. κ. Χασάπη στην εκπομπή on ΕΡΤ της 10ης /9/15 , στη διάρκεια της οποίας απάντησε σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης, τέθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της β’ ανάθεσης του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας στους καθηγητές της Φυσικής Αγωγής. Ειδικότερα, ύστερα από ερώτηση της δημοσιογράφου κυρίας Χρονά αναφορικά με τη δυνατότητα των γυμναστών να διδάσκουν το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας και αν δικαιολογείται η ανάθεση αυτή από πρακτικής απόψεως –ήτοι αν έχουν τις γνώσεις για κάτι τέτοιο- ο γ.γ. απάντησε κατά λέξη ότι οι δεύτερες αναθέσεις δίδονται «με τη συναίνεση των συνδικάτων μεταξύ
των οποίων γίνεται μια συμφωνία ως προς τι άλλη δουλειά μπορεί να κάνει ο καθένας».
Σε απάντηση της ανωτέρω δήλωσης του γ.γ., η οποία όχι μόνο δείχνει την άγνοιά του ειδικά στο ζήτημα της ανάθεσης του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας αλλά και γενικά στο ζήτημα των β’ αναθέσεων, ο σύλλογος αποφοίτων του τμήματος Οικιακής Οικονομίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, που εκπροσωπεί συνδικαλιστικά και τους καθηγητές Οικιακής Οικονομίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευς,η δηλώνει τα εξής:
1) Ουδέποτε ερωτήθηκεπολλώ δε μάλλον συμφώνησε με την υπ’ αριθμ. 45125/Γ2/11-4-2014 απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αρβανιτόπουλου, με την οποία το μάθημα «Οικιακή Οικονομία», που διδάσκεται στην Α΄ και Β΄ τάξη Γυμνασίου, δόθηκε ως Β΄ Ανάθεση και στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής). Μάλιστα η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση εκδόθηκε παρά την αρνητική γνωμοδότηση του ΙΕΠ (αριθ.πραξ. 6/3-2-14 ) , η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια για την διδασκαλία του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας.
2) Κατά της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης οι εκπαιδευτικοί του κλάδου έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωσή της για παράβαση του νόμου και για έλλειψη αιτιολογίας.
3) Τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όσο και η ΟΛΜΕ είναι ενήμεροι για το εν λόγω ζήτημα και μάλιστα κατά τις προφορικές μας συζητήσεις έχουν παραδεχθεί τον άδικο χαρακτήρα της υπουργικής απόφασης. Εξάλλου για το ζήτημα αυτό έχει γίνει και επερώτηση στη Βουλή από τον πρώην υφυπουργό παιδείας κ. Λυκουρέτζο στη Συνεδρίαση της ΛΓ’ Ολομέλειας της Βουλής στις 24/11/2014 στην οποία γινόταν λόγος για στρέβλωση και κατάφωρη αδικία σε βάρος του κλάδου των ΠΕ15και γιαδιόρθωσηπου πρέπει να γίνει στην αδικη Υ.Α. που εκδόθηκε από τον κ. Αρβανιτόπουλο .
4) Οι αναθέσεις των μαθημάτων γίνονται με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς την ανάμειξη των συνδικαλιστικών οργάνων (και όχι «συνδικάτων» όπως δηλώνει ο γ.γ.).
Ενόψει των ανωτέρω ο Σύλλογός μας καταγγέλλει τις ανωτέρω δηλώσεις του κ. Χασάπη, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά την παρανομία εν γένει των β’ αναθέσεων του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας σε κλάδους που ουδεμία σχέση έχουν με το γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος. Επίσης, καταγγέλλουμε την άγνοια του γ.γ. σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Τέλος, ζητούμε τη διόρθωση της χρονίζουσας αδικίας εις βάρους του κλάδου μας που συντελείται με τις β’ αναθέσεις του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας.
Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2015
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
νομίμως εκπροσωπούμενο
H Πρόεδρος Ο γενικός γραμματέας
ΣΕΡΔΑΡΗ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου