Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο: Τα σχέδια του υπουργείου

Μισθοί συνδεδεμένοι με την αποδοτικότητα, αλλά και νέο «μαχαίρι» στις αποδοχές των υπαλλήλων από 1ης Ιανουαρίου 2016, αναμένεται να προκαλέσουν κύμα αντιδράσεων, θέτοντας την κυβέρνηση μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα της υλοποίησης των όρων του τρίτου μνημονίου, που αφορούν στη δημόσια διοίκηση.
Τα δύσκολα νομοσχέδια για την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, καθώς και για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων, πρέπει να φέρει το προσεχές διάστημα στη Βουλή η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Συγκεκριμένα, έως τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του 
ενιαίου μισθολογίου, με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2016, «σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις και τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού», όπως αναφέρεται στο μνημόνιο.

Προβλέπεται, μάλιστα, ότι έως το 2018 το νέο σύστημα θα υποστεί μεταρρύθμιση, δημιουργώντας και εφαρμόζοντας «καθηκοντολόγιο» για τους υπαλλήλους που θα αντανακλάται στο μισθολόγιο.

Πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν στην «Ημερησία» ότι οι δανειστές επιδιώκουν να ανοίξει σταδιακά η μισθολογική «ψαλίδα» μεταξύ των διοικητικά ανώτερων και κατώτερων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει η λογική του εξισωτισμού.

Μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των κατώτερων μισθών και αύξηση των ανώτερων. Ωστόσο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται αντίθετο σε μία τέτοια εξέλιξη και ήδη αναζητά τα... ισοδύναμα μέτρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στο υπουργείο δεν αποκλείουν την ένταξη των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Παραδέχονται ότι και αυτή η πρόταση οδηγεί σε μείωση μισθών, αλλά - όπως υποστηρίζουν - περιορισμένης έντασης (5%-10% συνολικά), με το «χαμένο» εισόδημα να κατευθύνεται στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω της αύξησης των εισφορών (καθώς η επιδοματική πολιτική είχε επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία).

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου