Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Διαλυμένη η Παιδεία: Στο παρά πέντε ψάχνουν τρόπους να ανοίξουν κανονικά ολα τα σχολεία

«Πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις 11 Σεπτεμβρίου», ανέφερε χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. «Βρισκόμαστε μία μόλις εβδομάδα πριν από την έναρξη των μαθημάτων και τα προβλήματα στην εκπαίδευση είναι εκρηκτικά και απαιτούν άμεσες λύσεις», πρόσθεσε η ΟΛΜΕ.

Οι τοποθετήσεις των δύο ομοσπονδιών καταδεικνύουν το μέγεθος των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς που καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Oλα δείχνουν ότι θα υπάρχουν κενά ακόμη και μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, χθες η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, Φρόσω Κιάου, είχε μπαράζ συναντήσεων με τα διοικητικά συμβούλια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για το θέμα των ελλείψεων στα σχολεία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Οι δύο ομοσπονδίες κάνουν λόγο για 21.000 καταγεγραμμένα κενά έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπολογίζονται οι κενές θέσεις που θα προκύψουν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου εξαιτίας αποχωρήσεων εκπαιδευτικών λόγω ασθενείας, επαπειλούμενης κύησης κ.ά.
Στο υπουργείο, πάντως, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Η υπηρεσιακή υπουργός Φρόσω Κιάου μίλησε για 20.000, ενώ ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Χασάπης (διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) για 17.000 κενά. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αυτές αποτυπώθηκαν σε δύο ανακοινώσεις.
Η πρώτη ανέφερε ότι 12.000 θέσεις αναπληρωτών θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ «8.000 θέσεις που ζητήθηκαν κατ’ εξαίρεση από τo υπουργείο πρέπει και αναμένεται να καλυφθούν από εθνικούς πόρους». Τα στοιχεία αυτά επανέλαβε η ΟΛΜΕ, η οποία ανέφερε ότι η κ. Κιάου «μας επιβεβαίωσε ότι το σύνολο των κενών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, ανέρχονται στις 20.000 και μας ενημέρωσε ότι έχουν διασφαλιστεί 12.000 πιστώσεις αναπληρωτών από το ΕΣΠΑ».
Ομως ο κ. Χασάπης σε ξεχωριστή ανακοίνωση μίλησε για 17.000 κενά (11.000 κενά στην πρωτοβάθμια, 4.000 στη δευτεροβάθμια και 2.000 στην ειδική αγωγή).
Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι 12.000 πιστώσεις που έχουν εξασφαλισθεί δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών στο βασικό πρόγραμμα των σχολείων.
Στην πρωτοβάθμια θα καλύψουν ανάγκες στα ολοήμερα νηπιαγωγεία, τα ολοήμερα δημοτικά, ειδικά σχολεία και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην ειδική αγωγή και την ενισχυτική διδασκαλία.
Μάλιστα, λόγω των κριτηρίων χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, αναμένεται να εξαιρεθούν περιφέρειες, όπως η Αττική, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν οξύτερο πρόβλημα. Μάλιστα, οι προσλήψεις αναπληρωτών θα αρχίσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως τόνισαν οι ομοσπονδίες.
Από την πλευρά του ο κ. Χασάπης δεν προσδιόρισε τον χρόνο πρόσληψης. «Είμαστε σίγουροι πως στις 11 Σεπτέμβρη τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά», πρόσθεσε ο κ. Χασάπης, διαβεβαιώνοντας την ελληνική κοινωνία για το επίτευγμα του… αυτονόητου.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου