Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Προς νέες εκλογές το 2016

Ως το τέλος του 2015 θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί τα περισσότερα μέτρα του Μνημονίου, το 56% και τα πιο δύσκολα από αυτά: όσα αφορούν τη φορολογία και τις συντάξεις. Η αύξηση της φορολογίας θα υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, στην οποία οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα αντιπροτείνουν τον περιορισμό του κράτους. Και στο ζήτημα των συντάξεων θα είναι δύσκολο να συμφωνήσουν μεταξύ τους οι μεν με τους δε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η συζήτηση των μέτρων που θα ψηφισθούν ως τον Γενάρη του 2016 δεν πρόκειται να παράξει μεγαλύτερες συναινέσεις καθώς θα γίνεται σε συνθήκες επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης.
Δεν είναι σαφές πώς ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα της Αριστεράς, που αντιπαλεύει τον καπιταλισμό, θα διαχειρισθεί ένα Μνημόνιο που η επιτυχία του βασίζεται στη δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να δημιουργήσει μεγαλύτερο πλούτο ώστε να γίνει το χρέος διαχειρίσιμο και η δημιουργία θέσεων εργασίας δυνατή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να διαχειρισθεί την μεγέθυνση του ιδιωτικού τομέα αλλά -απ’ ό,τι φάνηκε τους προηγούμενους εφτά μήνες- ούτε την οικοδόμηση θεσμών που θα συνέβαλλαν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, δημόσιας διοίκησης και οικονομίας.
Όσο χειροτερεύει η οικονομική κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρεί να ελέγξει το κράτος με «δικούς» του. Τόσο θα απομακρύνεται η λογική της διεύρυνσης της κυβέρνησης που θα διαχειρισθεί το τρίτο Μνημόνιο και τόσο θα επανέρχεται ο κίνδυνος του Grexit.
http://www.protagon.gr/Τάσος Τέλλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου