Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας εκθέσω τα προβλήματα των καθηγητών Χημείας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο γυμνάσιο.

Το καλοκαίρι του 14 εκλήθησαν πολλοί συνάδελφοι από την Διεύθυνση της  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αποδεχθούν το γεγονός ότι είναι  οργανικά υπεράριθμοι, εφόσον δεν υπήρχαν γι αυτούς 12 ώρες πρώτης  ανάθεσης του μαθήματος της ειδικότητάς τους (για τους χημικούς 12 ώρες χημείας) με το κίνητρο να είναι πρώτοι στις λίστες προκειμένου να αποκτήσουν μια οργανική θέση που θα προκηρυσσόταν στο μέλλον.

Όμως στα περισσότερα γυμνάσια της χώρας πλην ελαχίστων δεν υπάρχουν  12 ώρες χημείας γιατί τα
τμήματα των περισσοτέρων γυμνασίων είναι περιορισμένα ,το μάθημα της χημείας διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα και μόνο στην Δευτέρα και Τρίτη τάξη γυμνασίου.

Με αποτέλεσμα να μην συμπληρώνονται ποτέ σχεδόν οι 12 ώρες χημείας ,και ποτέ να μην μπορεί να προκηρυχτεί οργανική θέση για κάποιον συνάδελφο χημικό. Τελικά το μάθημα της χημείας στα περισσότερα  γυμνάσια της χώρας θα διδάσκεται μόνο από συναδέλφους φυσικούς ,γεωλόγους και βιολόγους, οι οποίοι οριακά συμπληρώνουν τις 12 ώρες γιατί το μάθημά τους διδάσκεται δύο ώρες εβδομαδιαίως.

Το πρόβλημα που σας εξέθεσα θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο, και θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερα γυμνάσια της χώρας όταν το σχολ. Έτος 2015- 16 δεν θα χωρίζονται τα τμήματα της τρίτης τάξης γυμνασίου προκειμένου να γίνονται σωστότερα τα εργαστήρια χημείας παράλληλα με τα εργαστήρια της πληροφορικής. Έτσι οι ώρες της χημείας περιορίζονται ακόμη περισσότερο.

Το αποτέλεσμα θα είναι οι υπεράριθμοι συνάδελφοι να μην αποκτήσουν ποτέ οργανική θέση στα γυμνάσια της χώρας, όσο για τα ενιαία λύκεια οι θέσεις είναι περιορισμένες αφού αυτά είναι λιγότερα.

 Προτείνω για την επίλυση του προβλήματος που σας εξέθεσα να προκηρύσσονται οι οργανικές θέσεις στα γυμνάσια ως ΠΕ 04 και όχι ανά ειδικότητα ώστε να υπάρχει μια αναλογία των καθηγητών όλων των ειδικοτήτων των ΠΕ 04, να μην καταργηθεί ο χωρισμός των τμημάτων της τρίτης τάξης γυμνασίου προκειμένου να γίνονται σωστότερα τα εργαστήρια  χημείας και πληροφορικής ,και ευχής έργον η αύξηση των διδακτικών ωρών της χημείας.

Ελπίζω στην κατανόηση και την επίλυση του προβλήματος ,προωθώντας το πρόβλημα στο Υπουργείο Παιδείας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.       
 Η οργανικά υπεράριθμη χημικός από συγχώνευση δύο σχολείων
 καθηγήτρια 4ου γυμνασίου Καβάλας     
Παντζάκη  Αθανασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου