Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Προστασία εκπαιδευτικών από αυθαίρετες καταγγελίες

Βελτιώσεις δρομολογούνται στο πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών, με βασικό στόχο ο εκπαιδευτικός να προστατεύεται από τυχόν άδικες καταγγελίες και να μην ελέγχεται για αδικήματα που δεν σχετίζονται με τη φύση και το περιεχόμενο του λειτουργήματός του.


Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε χθες με τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ με κύριο θέμα την τροποποίηση του πειθαρχικού δικαίου των εκπαιδευτικών. «Το πιο σημαντικό θέμα είναι να ξεχωρίσεις τη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού μέσα στην υπηρεσία με εκείνη έξω από την υπηρεσία. Δεν μπορεί η δεύτερη, όταν δεν πρόκειται για μεγάλα αδικήματα, για κακουργήματα δηλαδή, να επηρεάζει την τύχη τους μέσα στο σχολείο» είπε ο κ. Λοβέρδος. «Ζητούμε την εξειδίκευση κατά τρόπο περιοριστικό της έννοιας του πειθαρχικού παραπτώματος της χαρακτηριστικώς ανάξιας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, ώστε να μην μπορεί να υπαχθεί στο αδίκημα κάθε συμπεριφορά είτε αφορά τον ιδιωτικό είτε τον υπηρεσιακό βίο του υπαλλήλου» ανέφερε η ΔΟΕ.

Ετέθη, επίσης, το θέμα της άκριτης παραπομπής για κάθε -σοβαρή ή μη- καταγγελία εναντίον εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. «Δεν μπορεί οι εκπαιδευτικοί να είναι στο έλεος κάθε αυθαίρετης καταγγελίας που τους οδηγεί εκτός υπηρεσίας και να τους βασανίζει για χρόνια» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος. «Υπάρχουν πάρα πολλές αυθαίρετες διώξεις γιατί προκύπτουν από αυθαίρετες καταγγελίες» πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση που κάποιος γονιός καταγγείλει εκπαιδευτικό γιατί δεν έβαλε καλό βαθμό στο παιδί του. «Για να έχουμε μία δίκαιη απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης, χρειάζονται καλύτερες ρυθμίσεις. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποδέχτηκε το περίγραμμα των σκέψεών μας και θα κάνουμε μία συζήτηση» συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας. «Είναι θετικό που υπουργός έχει την πρόθεση να άρει τις αδικίες που προκαλεί ο νόμος 4093/12» δήλωσε από την πλευρά του στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΟΕ Μπάμπης Κόκκινος.

Από την άλλη, πάντως, χθες, περίπου 50 εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο πολιτικό γραφείο του κ. Λοβέρδου στο κέντρο της Αθήνας. Για το θέμα, η ΟΛΜΕ ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου το θέμα θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση ΟΛΜΕ-Λοβέρδου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Καθημερινή-http://www.kathimerini.gr/789303/article/epikairothta/ellada/prostasia-ekpaideytikwn-apo-ay8airetes-kataggelies
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου