Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Δε κατέληξε σε απόφαση για απεργία η ΟΛΜΕ

Μετά από μία «μαραθώνια» συνεδρίαση οκτώ περίπου ωρών με μοναδικό θέμα κήρυξη απεργίας μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το ωράριο των καθηγητών  το ΔΣ της ΟΛΜΕ διέκοψε τη συζήτηση για την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.
 Κατά τη συνεδρίαση υπήρξε σύγκλιση απόψεων για απεργία μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από όλες τις παρατάξεις  (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ,ΠΑΣΚ) με  εξαίρεση το ΠΑΜΕ που εισηγήθηκε μία 48ωρη στις 14 και 15 Μαΐου.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ διαφώνησαν σε επί μέρους θέματα , γι αυτό και δεν κατέληξαν σήμερα σε απόφαση για απεργία.


ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ


Καλούνται οι εκπαιδευτικοί που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματα επιμόρφωσης Β' επιπέδου, τα οποία υλοποιήθηκαν στα ΚΣΕ κατά την 1η, 2η και 3η περίοδο επιμόρφωσης, από τον Φεβρουάριο 2010 έως τον Ιούνιο 2010, από το Δεκέμβριο 2010 έως τον Ιούνιο 2011 και από τον Οκτώβριο 2011 έως και τον Μάιο 2012 αντίστοιχα, στο πλαίσιο της Πράξης Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013, που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και κατά τις δύο περιόδους επιμόρφωσης της προηγούμενου σχετικού έργου του Γ' ΚΠΣ, που υλοποιήθηκαν από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο 2008,

να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα πιστοποίησης που θα διεξαχθούν στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα:
18-19, 25-26 Μαΐου και 1-2, 8-9 Ιουνίου 2013

Aνακοινώθηκαν τα αποτελέσματα πιστοποίησης Β' επιπέδου για τους εκπαιδευτικούς


Γίνεται γνωστό ότι ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα πιστοποίησης Β' επιπέδου για τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις σχετικές δοκιμασίες του Δεκεμβρίου 2011 και του Φεβρουαρίου 2012 στο Πληροφοριακό Σύστημα (MIS) της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους μέσω του Πληροφορικού συστήματος (MIS) της Πράξης , με χρήση των κωδικών τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://b-epipedo2.cti.gr/mis (επιλογή: Αποτέλεσμα Πιστοποίησης Β Επιπέδου)

Πρόταση της ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ



Αθήνα 29/04/2013

Πρόταση της ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ  στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Η Ε.Ε. της  Δ.Α.Κ.Ε.  Καθηγητών  Δ.Ε. συνεδρίασε και εξέτασε την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο χώρο της εκπαίδευσης, ύστερα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την προώθηση Προεδρικού Διατάγματος για υποχρεωτική μετάθεση των καθηγητών ανά την Ελλάδα.
Η ΔΑΚΕ με συνέπεια στάθηκε πάντοτε στο πλευρό των συναδέλφων. Με τη αύξηση του διδακτικού ωραρίου χάνονται χιλιάδες οργανικές θέσεις και 11.000 αναπληρωτές που κάλυπταν εκπαιδευτικές ανάγκες απολύονται!
Χιλιάδες μόνιμοι συνάδελφοι θα υποχρεωθούν σε αναγκαστική μετάθεση!!!! 
Οι οικογένειες αυτών των καθηγητών θα διαλυθούν εξαιτίας των τεχνητών πλεονασμάτων.
Επιπλέον προωθείται περεταίρω και επιλεκτικά, η οικονομική υποβάθμιση των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τι ψηφίστηκε στη Βουλή για το ωράριο των Καθηγητών

Ψηφίστηκε την Κυριακή με ονομαστική ψηφοφορία, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής , η τροπολογία για την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών.  Στην επίμαχη ρύθμιση έχει προστεθεί εδάφιο σύμφωνα με το οποίο «Η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 48 ν. 2413/1996 [σ.σ. που καθιερώνει μείωση δύο ωρών για όσους συμπληρώνουν εικοσαετή υπηρεσία] διατηρείται σε ισχύ». Με λίγα λόγια και για τους καθηγητές που είχαν διδακτικό ωράριο 16 ώρες (δηλαδή είχαν πάνω από 20 χρόνια προυπηρεσίας) η αύξηση του ωραρίου είναι 2 ώρες.

Ειδικότερα η τροπολογία έχει ως εξής  

ΕΡΕΥΝΑ του Χρήστου Κάτσικα
 
Με μια ρύθμιση-αστραπή το υπουργείο Παιδείας αυξάνει το ωράριο των καθηγητών, νομοθετεί υποχρεωτικές μεταθέσεις, ενώ τις επόμενες μέρες σχεδιάζει νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, υπερφόρτωση των σχολικών τμημάτων με 30 μαθητές, «κόψιμο» ειδικοτήτων στο «νέο» Γενικό και πολυτεχνικό Λύκειο και εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου.
 
Οι συνέπειες των αλλαγών αυτών είναι τραγικές καθώς σημαίνουν μόνιμη έξοδο 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αναγκαστικές μετακινήσεις τα επόμενα δύο χρόνια 10.000-15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, απολύσεις εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων που δεν «χωράνε» στους νέους σχεδιασμούς και μείωση κατά 10.000 των μόνιμων θέσεων εργασίας στη σχολική εκπαίδευση (οργανικών θέσεων).

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ 206.000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Η ώρα της κρίσης σήμανε για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα περάσουν από κόσκινο σε μία πρώτη αξιολόγηση των τυπικών προσόντων και ικανοτήτων τους. Φύλλο και φτερό θα γίνουν... 

Ευρώ: Από θέλγητρο, φόβητρο


Η Ρουμανία μεταθέτει για το 2020 την ένταξη στην Ευρωζώνη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Λιθουανίας, η Πολωνία έχει υιοθετήσει προσεκτική στάση αναμονής, με μόνο πρόθυμο γιο ένταξη εδώ και τώρα τη Λετονία.
Πριν από μια δεκαετία το ευρώ ήταν συνώνυμο του εύκολου και φθηνού δανεισμού, αλλά και ταυτόχρονα εισιτήριο για την συμμετοχή στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σήμερα από θέλγητρο έχει μεταβληθεί σε φόβητρο όχι μόνο για το υψηλό έως απαγορευτικό πολιτικό κόστος κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά κυρίως για την αβεβαιότητα ως προς το μέλλον του κοινού νομίσματος.

Δεν μπορεί ο Ακης “να τα έφαγε μόνος του”…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η πολύκροτη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, ορθώς θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του λαού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Είναι ο πρώτος Ελληνας υπουργός που θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά την προσφυγή του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο μηχανισμό της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και μάλιστα με βαρύτατες κατηγορίες, που αφορούν τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Κυνήγι δημοσίων υπαλλήλων


Κοντεύει να γίνει μόδα. Όπως κάποτε τα τεριλέν παντελόνια καμπάνα ή οι γελοίες ινδικές φουστάνες που φορούσαν απαραιτήτως οι προοδευτικές γκόμενες. Κάθε νεοφιλελεύθερος χλέμπουρας, που συνήθως επί τρεις γενιές ραχατεύει σε βάρος του Πρυτανείου, θέλει κι ένα κεφάλι δημοσίου υπαλλήλου.
Μόνο κυνήγι σαν της αλεπούς δεν έχουν προτείνει μερικοί, λάβροι κι αγανακτισμένοι, χτυπώντας το καθεστωτικό  Montblanc τους πάνω στα χαρτάκια τους στα δελτία. Ν’ αμολάμε τον δημόσιο υπάλληλο στα χωράφια και να τον κυνηγάμε με άλογα και σκυλιά ντυμένοι με κόκκινα σακάκια.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Απολύσεις: Η λίστα με τα 252 ΝΠΙΔ του δημοσίου


Κατάλογο με 252 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα βρεθούν στο στόχαστρο  καταργήσεων ή συγχωνεύσεων και θα αποτελέσουν την πρώτη «δεξαμενή» για τις 15.000 απολύσεις υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 4.000 εντός του έτους και οι 2000 εξ αυτών άμεσα έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.
 Συμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» στα εν λόγω Νομικά Πρόσωπα εργάζονται υπάλληλοι αορίστου χρόνου, αλλά και...

Μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο προαναγγέλλει ο Σταϊκούρας


Την παταγώδη αποτυχία του μέτρου για εναρμόνιση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του στην

Στον αέρα τις Πανελλαδικές

Μπλόκο στις Πανελλαδικές, είτε με τη μορφή απεργίας κατά τη διάρκειά τους είτε με αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών, απειλεί να στήσει η ΟΛΜΕ αντιδρώντας στο βομβαρδισμό του κλάδου με ρυθμίσεις που ανατρέπουν πλήρως το εργασιακό του καθεστώς.
Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου του εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται από τους συνδικαλιστές εργαλείο «μαζικής εξόντωσης» των καθηγητών με τη μέθοδο της δημιουργίας πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο αργά ή γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της εξόδου όχι μόνο από τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά συνολικά από το δημόσιο τομέα.
Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για την τύχη που επιφυλάσσει στο πλεονάζον προσωπικό.

Ποιος είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Ο Βενιζέλος ή ο Παπανδρέου;

Εδώ και πολύ καιρό έχω την ίδια απορία. Το τελευταίο 48ωρο, όμως, το πράγμα αρχίζει να ξεκαθαρίζει.
Είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος ή ο Γιώργος Παπανδρέου; Όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον το «πνεύμα» του πρώην πρωθυπουργού, βρίσκεται στο τιμόνι του κόμματος, που το.2009 πήρε 44%, πέρυσι έπεσε στο 12% και τώρα βρίσκεται (δημοσκοπικά) στο 5-6%…

Η αρχή του δράματος;

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Ο πολύς Αλεξάντερ Ντάουνερ, που «μύρισε αίμα», ξεκίνησε τις διαδικασίες και επιδίωξή του είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το Σεπτέμβριο...

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, η οποία προβλέπει το κλείσιμο της Λαϊκής, του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού οργανισμού του.......

Δημοσιεύματα σχετικά με το ωράριο, το ενδεχόμενο απεργίας στις πανελλαδικές εξετάσεις κ.λπ.

Μπορείτε να δείτε τα δημοσιεύματα σχετικά με το ωράριο, το ενδεχόμενο απεργίας στις πανελλαδικές εξετάσεις κ.λπ. …εδώ

ΟΛΜΕ:Ωράριο Εκπαιδευτικών, υποχρεωτικές μεταθέσεις, αξιολόγηση, νέο πειθαρχικό δίκαιο: η κυβέρνηση πυροδότησε τη σκανδάλη


Η κυβέρνηση πάτησε τη σκανδάλη
Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την εκπαίδευση (μετά το Πάσχα ξεκινούν οι εξετάσεις), η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει μια ακόμη βόμβα στη δημόσια εκπαίδευση και στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.
Σαν τον κλέφτη προωθεί ρύθμιση για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών ακόμα και κατά 25%, προωθεί ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις οπουδήποτε σε όλη τη χώρα μετατρέποντας τους εκπαιδευτικούς σε περιπλανώμενους φαντάρους, προωθεί την υπογραφή ΠΔ για την αξιολόγηση – τιμωρία των εκπαιδευτικών που θα οδηγεί ακόμα και σε απολύσεις, προωθεί απολύσεις 10.000 αναπληρωτών από το Σεπτέμβρη, δημιουργεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία με το νέο πειθαρχικό δίκαιο και την ένταξη εκατοντάδων εκπαιδευτικών σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας.

Καταχώριση ωραρίου εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Παρακαλούνται οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης να μεριμνήσουν για την καταχώριση των στοιχείων που αφορούν στο υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν οργανικά στις σχολικές μονάδες/περιοχές μετάθεσης αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.3848/2010, στη νέα εφαρμογή καταχώρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. στο διαδικτυακό τόπο https://plan.sch.gr, για την πρόσβαση στην οποία θα χρησιμοποιηθεί ο Επίσημος Λογαριασμός της Μονάδας (που είναι ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιείται για σύνδεση στο σύστημα Survey). Η νέα εφαρμογή καταχώρισης αφορά μόνο στα Ημερήσια και Εσπερινά Γυμνάσια, στα Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕ.Λ., στα Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. και στις  ΕΠΑ.Σ.

Η δουλειά ενός καθηγητή


Λόγω εμπειρίας (έχω διδάξει παντού, από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, ως φοιτητές ΑΕΙ και ενήλικες) μπορώ να πω με σιγουριά, ότι η διδασκαλία σε εφήβους 15-18 ετών στα Δημόσια σχολεία, ήταν ότι πιο εξαντλητικό. (Στη σύγκριση συμπεριλαμβάνω και το ελεύθερο επάγγελμα-παροχή υπηρεσιών, γιατί δούλεψα και με μπλοκάκι παλιότερα. Και μην συγχέουμε την ανασφάλεια του ελεύθερου επαγγελματία, με το βαθμό δυσκολίας του κάθε επαγγέλματος, γιατί είναι διαφορετικά πράγματα.)
Αυτό που κάνει πανδύσκολη τη δουλειά ενός καθηγητή στα Γυμνάσια-Λύκεια, ΔΕΝ είναι το ωράριο διδασκαλίας, αλλά οι συνθήκες εργασίας,

Πόσο θα επηρεάσει η αύξηση του ωραρίου τις προσλήψεις αναπληρωτών


Η αύξηση του ωραρίου κατα δυο ώρες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα έχει σημαντική επίδραση στις προσλήψεις των αναπληρωτών. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο. Να καταφέρει το Υπουργείο να μειώσει τις ανάγκες του σε αναπληρωτές εξοικονομώντας κονδύλια. Που πήγε άραγε το "Πρώτα ο μαθητής;" της κα Διαμαντοπούλου.
Γιατί όταν προχωράς σε μειώσεις μισθών και αύξηση ωρών διδασκαλίας για τον εκπαιδευτικό νομίζουμε ότι το σύνθημα θα πρέπει να γίνει "Πρώτα η Τρόικα". Δυστυχώς το Υπουργείο έχει φθάσει στο σημείο να κομπάζει για τη δωρεάν σίτιση στις λέσχες για τους αναπληρωτές. Αυτό είναι κατάντια.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Στις 6 το απόγευμα στη Βουλή η τροπολογία για το ωράριο των εκπαιδευτικών

Στις 6 το απόγευμα θα κατατεθεί προς ψήφιση, στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο είναι ενταγμένη και η τροπολογία για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών ΔΕ .
 Το ζήτημα είναι εάν θα υπάρξει διαφοροποίηση στην αρχική ανεπίσημη τροπολογία που δημοσιεύσαμε ως προς την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών.


ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Παιδείας για την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών

Κύριε υπουργέ, 


Με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο που ευελπιστείτε να γίνει Νόμος του Κράτους (μέσα σε 48 ώρες) οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι:


Α. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που επονομάζεται και «σκούπα» από τα Μ. Μ. Ε. προσπαθεί να σκουπίσει και τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διότι:
1.    Η σχεδιαζόμενη από εσάς αύξηση του ωραρίου από 2 έως 4 ώρες εβδομαδιαίως, θα απομακρύνει ΑΜΕΣΑ από την εκπαίδευση χιλιάδες εκπαιδευτικούς εξωθώντας ακόμα έναν εργασιακό χώρο σε κοινωνική απόγνωση και οικονομική εξαθλίωση. Συγκεκριμένα τα πλεονάσματα που θα προκύψουν είναι από 160 έως 320 χιλιάδες διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως.
2.    Η πρόθεση σας για εσωτερική μετανάστευση των καθηγητών αποτελεί άλλη μια παράμετρο της καθοδηγούμενης και σκοπούμενης πλέον επιστημονικής μετανάστευσης με στόχο να εκμηδενίσει και να εξουδετερώσει το ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ που στήριξε διαχρονικά το έθνος και την Ελληνική κοινωνία.
3.    Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος γνωρίζετε ότι, οι ώρες διδασκαλίας δεν ισοσκελίζονται με οποιαδήποτε άλλη μορφή εργασίας, εφόσον απαιτούν τουλάχιστον άλλες τόσες ώρες προετοιμασίας του εκπαιδευτικού. Σε όλα τα παραπάνω να συνυπολογίσετε και  το διοικητικό έργο που ήδη επιτελούμε ως εκπαιδευτικοί για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής μονάδας.


Β. Εφόσον στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων σας δείξατε πόσο σέβεστε την ελληνική κοινωνία και τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου σας καλούμε όπως:
1.    Να επιστρέψουν όλοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί από τα κόμματα, τα υπουργεία, τους βουλευτές, τα ΑΕΙ και Α-ΤΕΙ, τις Μητροπόλεις κλπ, στα σχολεία ώστε να καταπέσει ο μύθος που θέλετε να συντηρείται περί εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία.
2.    Να πραγματοποιήσετε επιτέλους τον από καιρό αναμενόμενο και ύποπτα αναβαλλόμενο εξορθολογισμό στην εκπαίδευση ώστε να αποφασίζετε βάσει οργανογραμμάτων ( αποτέλεσμα μιας διαφανούς διαδικασίας) και ΟΧΙ με αντανακλαστικά «Κολοσσαίου και βοράς εργαζομένων» ως ζητούμενα της Τρόϊκας.
Εάν προχωρήσετε σε τόσο σημαντικές αποφάσεις με διαδικασία σαρανταοκτάωρου και Σαββατοκύριακου θα μας βρείτε απέναντι, όχι στα πλαίσια μιας στιγμιαίας αντίδρασης και αγανάκτησης, αλλά μιας βαθιάς ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Όλοι γνωρίζουμε την τεράστια διαφορά ανάμεσα στον Νεοφιλελευθερισμό και στον Φιλελευθερισμό και σας θυμίζουμε ότι ως ΔΑΚΕ είμαστε μια βαθιά φιλελεύθερη παράταξη. Λυπούμαστε που σας το υπενθυμίζουμε.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΨΕΜΑΤΑ
Τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΑΚΕ
Α΄,  Β΄,  Γ΄,  Δ΄ & Ε΄  ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Τι πραγματικά ισχύει για το ωράριο των Εκπαιδευτικών -Υπάρχει σοβαρότητα και γνώση του αντικειμένου;


Κατά 2 ώρες – και όχι κατά 4, όπως λανθασμένα γράφτηκε –  αυξάνεται το ωράριο των εκπαιδευτικών, που έχουν περισσότερα από 20 χρόνια προϋπηρεσίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Όπως διευκρινίζουν κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας, αυτή η παρανόηση οφείλεται σε λάθος ερμηνεία της εγκυκλίου που διέρρευσε χθες στη δημοσιότητα.

Η ΔΑΚΕ για την Αυξηση του ωραρίου και τις Υποχρεωτικες Μεταθέσεις



ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.

Η ΔΑΚΕ ΔΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη μεθόδευση του Υπ. Παιδείας στο ζήτημα της αύξησης του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών. Μετά τη μισθολογική εξόντωση του κλάδου από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την κατάργηση των υπερωριών μας (επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης) έρχεται η τρικομματική κυβέρνηση να αποτελειώσει τους εκπαιδευτικούς με την αύξηση του ωραρίου και το πειθαρχικό δίκαιο επιβάλλοντας καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.
Παραγνωρίζει η πολιτική ηγεσία την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος του καθηγητή. Αποσιωπά το γεγονός ότι ο καλά προετοιμασμένος καθηγητής χρειάζεται 1 με 1,5 ώρα προετοιμασίας στο σπίτι για κάθε διδακτική ώρα.

Η ΔΟΕ πανηγυρίζει για την αύξηση ωραρίου στη δευτεροβάθμια


Η τεκμηριωμένη , σθεναρή και ανυποχώρητη στάση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στο θέμα του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Π.Ε. , όπου με στοιχεία απέδειξε το τελευταίο διάστημα ότι το ωράριο (25 έως 21 ώρες , το οποίο στο παρελθόν κατακτήθηκε με πολυήμερους αγώνες του κλάδου) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πανελλαδικές: Παράταση προθεσμίας για την απόκτηση password

Η διαδικασία θα διακοπεί στις 27 Απριλίου και θα συνεχιστεί από 3-28 Ιουνίου

Παρατείνεται, λόγω Πάσχα, η προθεσμία για την απόκτηση του κωδικού ασφαλείας (password) από τους υποψήφιους Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου για την υποβολή του μηχανογραφικού τους, αλλά και την υπαγωγή των δικαιούχων στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια).
 
Υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, για τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι θα μπορούν να παραλάβουν τον κωδικό τους μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Προσομοίωση θεμάτων Πανελληνίων εξετάσεων στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας

Την επιμέλεια των θεμάτων και των λύσεων είχε ο Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ν. Δωδεκανήσου Γιάννης Καραγιάννης.
Για να δείτε τα θέματα προσομοίωσης πανελληνίων εξετάσεων στα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» Γενικής Παιδείας, κάνετε κλικ εδώ 
Για να δείτε τις λύσεις θεμάτων Προσομοίωσης «Μαθηματικά Γενικής Παιδείας» 2013, κάνετε κλικ εδώ

Δείτε αναλυτικά πως αλλάζει το ωράριο των εκπαιδευτικών στο πολυνομοσχέδιο

Οποίος δε μπορεί να ακολουθήσει το βηματισμό στην κυβέρνηση, ας πάει σπίτι του


Η πραγματικά θλιβερή εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση το τελευταίο 2ήμερο, με πολλές συγκρούσεις, ασυνεννοησία και γκάφες που προκαλούν ρωγμές στο έργο της, ανάγκασαν τον Αντ. Σαμαρά να βάλει τις φωνές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργικό συμβούλιο που κράτησε μόλις μισή ώρα ουσιαστικά δεν είχε κανένα άλλο θέμα παρά μόνο τις αυστηρές οδηγίες του πρωθυπουργού να υπάρξει άμεσα συνεννόηση μεταξύ των υπουργών γιατί θα πάρει μέτρα.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΣΕ - ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Β' ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΙΚΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ


Σε συνέχεια της προηγούμενης σχετικής προκαταρκτικής ενημέρωσης – ανίχνευσης ενδιαφέροντος συμμετοχής, γίνεται γνωστό στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ) ότι δημοσιεύθηκε Πρόσκληση Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης Β’ επιπέδου με βάση το μικτό μοντέλο μάθησης, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» (ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ) του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013, η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και του Ελληνικού Δημοσίου. Τα προγράμματα αυτά προβλέπεται να υλοποιηθούν εν γένει στο διάστημα Νοέμβριος 2013 – Μάιος 2014.
Τα ενδιαφερόμενα ΚΣΕ μπορούν να «κατεβάσουν» το πλήρες κείμενο της Πρόσκλησης ΕΔΩ.
Οι αιτήσεις των ΚΣΕ γίνονται αρχικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Πράξης (http://b-epipedo2.cti.gr/mis), μέχρι την Τρίτη 14 Μαΐου 2013, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παραπάνω Πρόσκληση.

Ιστότοπος Ενδεικτικών Θεμάτων για τις Δοκιμασίες Εισαγωγής στα Π. Πειραματικά Σχολεία

Μετά από μια σύντομη περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας, ο ιστότοπος  δημοσίευσης ενδεικτικών θεμάτων (με τις απαντήσεις τους) για τη  δοκιμασία εισαγωγής των μαθητών/τριών στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια  και Λύκεια,  είναι πλέον διαθέσιμος στη διεύθυνση:
 http://depps.ypepth.sch.gr/
Στο διαδικτυακό αυτό τόπο αναρτώνται -τμηματικά- ενδεικτικά θέματα (με  τις απαντήσεις τους) για τα γνωστικά πεδία: της Κατανόησης Κειμένων  της Ελληνικής Γλώσσας, των Μαθηματικών και των Φυσικών για τη  δοκιμασία εισαγωγής των μαθητών/τριών στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια  καθώς και για τα γνωστικά πεδία της Κατανόησης Κειμένων της Ελληνικής  Γλώσσας και των Μαθηματικών για τη δοκιμασία εισαγωγής των  μαθητών/τριών στα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια.

Η Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων Πειραματικών Σχολείων

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος του Βενιζέλου


Ειλικρινά απορώ που ορισμένοι ….απορούν με τον Βενιζέλο! Δηλαδή, τι περίμεναν; Δεν ήξεραν τον βίο και την πολιτεία του ανδρός; Τόσα χρόνια πολιτεύεται, έχει δώσει δείγματα γραφής;
Ο Βενιζέλος αυτός είναι.  Ένας καριερίστας που  τον ενδιαφέρει η νομή της εξουσίας και μέσα απ’ αυτή  η προσωπική του ανέλιξη.
Όλα τ’  άλλα, αποτελούν μέσα ή σκαλοπάτια για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι του.
Για αυτό και απ’ όπου  περνάει αφήνει συντρίμμια. Γιατί  οι προσωπικοί του στόχοι σπανίως ταυτίζονται με τους στόχους των άλλων.

Κατάργηση ή αναστολή; Η διόρθωση είναι πάντα χειροτέρα του «λάθους»

Έχει περάσει ακριβώς μια εβδομάδα από την περί αναστολής του μνημονίου δήλωση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Economist και μπορούμε πια να πούμε πως ουδέποτε αρχηγός κόμματος διορθώθηκε τόσες πολλές φορές από τα ίδια του τα στελέχη, που σε  μια προσπάθεια να μπαλώσουν την τρύπα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εμφανίζουν τον αρχηγό τους περίπου ανίκανο να χειρίζεται την γλώσσα.

Δεν είναι μόνο ο κ. Λαφαζάνης που αμέσως την επομένη σχεδόν τον ανακάλεσε στην τάξη, ξεκαθαρίζοντας (στον Σκάι) ότι «δεν υπάρχει καμιά αναστολή», διότι το μνημόνιο «θα ακυρωθεί, θα καταργηθεί και θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων».

Είναι και όλοι οι άλλοι, που συνεχίζουν να «διορθώνουν», ουσιαστικά χειροτερεύοντας τα πράγματα με τους χαρακτηρισμούς που δίνουν στο «λεκτικό ατόπημα» όπως θέλουν να μας το παρουσιάσουν.

Ως γνωστόν, η διόρθωση είναι πάντα χειροτέρα του λάθους.

«Ακύρωση και κατάργηση. Αυτή είναι η σωστή λέξη. Και ακύρωση και κατάργηση. Αυτή χρησιμοποιεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ»,  είπε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Τρία χρόνια με τη θηλιά στο λαιμό


23 Απριλίου. Μια ακόμη εθνική επέτειος προστέθηκε τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό καλεντάρι. Δεν είναι όμως, κάποια επανάσταση ενάντια στον εχθρό ή κάποιο μεγάλο ελληνικό κατόρθωμα. Είναι μια «μαύρη» επέτειος και μπαίνει στη λίστα με αυτές που θυμόμαστε με πόνο. Όπως την Άλωση, τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κυπριακή τραγωδία, τα Ίμια κ.λπ.
Πρόκειται για την επέτειο του… Καστελόριζου. Τέτοια μέρα το 2010 ο Γ. Παπανδρέου έπαιρνε το ύφος του αποφασιστικού και με φόντο το γραφικό λιμανάκι του ακριτικού νησιού μας ανακοίνωνε την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΑΚΕ Ν ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΣΥΝΕΔΡΩΝ


  1. ΑΝΕΣΤΗΣ               ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  2. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  3. ΓΩΓΟΥΛΟΣ     ΠΕΤΡΟΣ
  4. ΗΛΙΟΥΔΗΣ    ΙΩΑΝΝΗΣ
  5. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  6. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  7. ΚΛΕΤΣΑΣ    ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  8. ΜΠΟΥΛΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  9. ΠΑΝΑΓΟΥ  ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  10. ΣΥΚΙΩΤΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
  11. ΤΖΟΥΑΝΑΣ    ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  12. ΤΣΟΥΜΟΣ   ΚΩΝΣΑΝΤΙΝΟΣ


ΔΑΚΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


Άξιοι της τύχης μας: Μπαγκλαντεσιανοί στις φράουλες, Φιλιππινέζοι στα καράβια!

Το πρόβλημα σ’ αυτή τη χώρα ότι πολλοί (ίσως και η πλειοψηφία) είναι εκείνοι (αιρετοί στη Βουλή και στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικαλιστικοί φορείς και λαός) που προσλαμβάνουν μια κατάσταση ως δεδομένη και επ’ αυτού του «δεδομένου» συζητούν.

Αυτή η νοοτροπία δεν οδηγεί, φυσικά, πουθενά και οπωσδήποτε όχι στην «ταμπακιέρα».

Την προηγούμενη εβδομάδα αυτό συνέβη τουλάχιστον δύο φορές – στην περίπτωση της Μανωλάδας και στην περίπτωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας.

Στα γεγονότα της Μανωλάδας, στον δημόσιο διάλογο επικράτησε ο προβληματισμός για την βία (και σωστά), αλλά όχι με τις πηγές της παρανομίας.

Reuters: Η Ελλάδα θα τη “σκαπουλάρει”


Η Ελλάδα δεν πέρασε ακόμα την κρίσιμη φάση. Αλλά υπάρχει μια αξιόπιστη πορεία που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ξανά στο φως του ήλιου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο οικονομικός αναλυτής του Reuters Hugo Dixon, έπειτα από μια εβδομάδα στην χώρα μας και σχολιάζει:
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία θα είναι χάλια το 2013, το επόμενο έτος θα πρέπει να είναι καλύτερη.

Θέσεις ΔΑΚΕ για το 16o συνέδριο της ΟΛΜΕ


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

            Ο κλάδος βαδίζει προς το 16ο συνέδριο σε μία δύσκολη συγκυρία. Οι διεθνείς δανειστές μας έχουν επιβάλλει σκληρότατους δημοσιονομικούς περιορισμούς, οι οποίοι θίγουν κυρίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ιδιαίτερα, ο χώρος της εκπαίδευσης έχει πληγεί βαρύτατα από τις περικοπές. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών, που και προ της κρίσης ήταν οι χαμηλότεροι του δημοσίου τομέα, έχουν κατέβει σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο. Οι περικοπές στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχονται σε 40%, γεγονός που δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Η υγειονομική περίθαλψη έχει υποβαθμιστεί σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο. Αποδεικνύεται περίτρανα η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που μας οδήγησε το 2010 στα νύχια του Δ.Ν.Τ. Θυμίζουμε ότι το Φεβρουάριο του 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πήρε από την αγορά 65 δις ευρώ που του προσφέρθηκαν και ένα μήνα αργότερα παρέδωσε τη χώρα στους διεθνείς κερδοσκόπους. Γιατί άραγε;

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Καταγραφή και μεταφορά πλεονάζοντος εκπαιδευτικών


Μεταθέσεις και μετακινήσεις εκπαιδευτικών για κάλυψη κενών
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αριθμητικών δεδομένων για κάθε σχολική μονάδα

Πρώτος στόχος για τον πρωθυπουργό η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα

Μετά την επιτυχή έκβαση των διαβουλεύσεων με την τρόικα στην κυβέρνηση τρέχουν να καλύψουν τα όποια νομοθετικά κενά υπάρχουν κυρίως στις αλλαγές στο Δημόσιο έτσι ώστε να υλοποιηθούν άμεσα τα συμφωνηθέντα και να μην παρουσιαστούν προβλήματα στις νέες επαφές που θα υπάρξουν με τους εκπροσώπους των δανειστών μας τον Ιούνιο. Ο πρωθυπουργός θέλει η Αθήνα να βγει πλήρως από το «κάδρο» της κρίσης στην ευρωζώνη καθώς δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η απόρρητη συμφωνία για τις απολύσεις μονίμων υπαλλήλων

Η επίμαχη παράγραφος του απόρρητου κειμένου

«Εργαζόμενοι που θα περιληφθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα θα προέλθουν από αυτούς που απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση (εξαιρούνται 16 κρατικές επιχειρήσεις) με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Υποχρεωτική αποχώρηση σημαίνει ότι ο εργαζόμενος εγκαταλείπει το Δημόσιο σε μη εθελοντική βάση».

Μαθηματικά: Γιατί;


Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά από το sgt.gr την Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 19:00: ελληνικά ή γαλλικά.

Η ίδια η ετυμολογία της λέξης «μαθηματικά», δηλαδή το ρήμα «μαθαίνω» και το ουσιαστικό «μάθημα», υποδηλώνει τη σχέση της επιστήμης αυτής με τη γνώση, από τα αρχαία χρόνια. Ήδη τούτο, όμως, θέτει θεμελιώδη ερωτήματα: πρόκειται άραγε για γνώση της πραγματικότητας; Γιατί στην περίπτωση των μαθηματικών δεν έχουμε τη μελέτη και την ανάλυση κάποιων «φυσικών νόμων», αλλά την οικοδόμηση ενός διανοητικού συστήματος, βασισμένου σε αξιώματα που εμείς οι ίδιοι δεχόμαστε ως αληθή.

Σε ανοδική τροχιά ο σχολικός εκφοβισμός

Το 8,7% των μαθητών, μεταξύ 8 - 15 ετών, δηλώνει ότι έχει βρεθεί στον ρόλο του θύματος και το 7,45% σε εκείνον του θύτη


Ο μαθητής που τριγυρίζει μόνος στο διάλειμμα, αποφεύγει να πάρει τον λόγο στην τάξη, απουσιάζει συστηματικά από το σχολείο, αλλά ακόμα και τυπικά παρών είναι ουσιαστικά «απών» στέλνει ένα μήνυμα. «Οι εν λόγω συμπεριφορές είναι τυπικές σε παιδιά - θύματα σχολικού εκφοβισμού», αναφέρει στην «Κ» η κ. Σοφία Καλογρίδη, σχολική σύμβουλος της 7ης Περιφέρειας Αθηνών και του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου «Μαράσλειο».
Το ακανθώδες θέμα, που συνεπικουρούμενο από την οικονομική κρίση έχει εσχάτως

Tρίτο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους;


Ένα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που αν τελικά επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει το σημαντικότερο βήμα για τη σωτηρία της χώρας και την απαλλαγή από το δυσβάσταχτο χρέος, δημοσιεύει η «Ημερησία του Σαββάτου». Σύμφωνα μ’ αυτό στους κόλπους της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τρίτη μείωση του ελληνικού χρέους.

Ανανέωση της ΝΔ ενόψει συνεδρίου


Σε αναδιάταξη δυνάμεων προχωρεί ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει του συνεδρίου της ΝΔ που έχει μια ιδιαίτερη σημασία, λόγω του χρονικού σημείου -τέλη Ιουνίου- που θα γίνει και της προσπάθειας για μετεξέλιξη του κόμματος.
Ο Πρωθυπουργός, έχοντας ως κεντρική άποψη ότι το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί ριζικά, προετοιμάζει, αργά και σταθερά τις αλλαγές στο κομματικό μηχανισμό, παρά το γεγονός ότι η κεντρική του στόχευση είναι η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ρομποτικά τεχνητά χέρια από το Πανεπιστήμιο Πατρών! ...

Επιστημονικό επίτευγμα του Εργαστηρίου Αυτοματισμού και Ρομποτικής!!!
Πρόσθετο ρομποτικό χέρι δημιούργησε επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Αυτοματισμού και Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο εμφανίζει μια σειρά από καινοτομίες, οι οποίες αφορούν στο μέγεθος, το βάρος, τη φυσικότητα και το κόστος της προμήθειάς του.

Τα τεχνητά μέλη έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί πιλοτικά και άμεσα αναμένεται να περάσουν στην ευρεία χρήση.

Τα επιστημονικά επιτεύγματα του Εργαστηρίου Αυτοματισμού με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Αντώνιο Τζε, όπως και της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα παρουσιαστούν αύριο Σάββατο, στο πλαίσιο του θεσμού «Αχαϊκές Ιατρικές Ημέρες», που διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος στο ξενοδοχείο «Αchaia Beach”.

Εγώ εύχομαι στον φίλο Αντώνη Πάντα τέτοιες επιτυχίες

Στη Μανωλάδα δεν υπάρχουν αθώοι


Τα αιματηρά γεγονότα στη Μανωλάδα Ηλείας καταδικάστηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, από τους πάντες.

Φυσικά, εκ των υστέρων.

Κι’ όταν λέμε «εκ των υστέρων», εννοούμε πραγματικά εκ των υστέρων.

Αυτή τη στιγμή, διεξάγεται μια ακόμη εκστρατεία δυσφήμησης της Ελλάδας, αλλά και δυσφήμησης ενός εξαιρετικού ελληνικού προϊόντος, της φράουλας, που φέρνει έσοδα στη χώρα.

Φράουλες και αίμα


Το έγκλημα στην Μανωλάδα Ηλείας, είναι φυσικό αποτέλεσμα πολλών άλλων εγκλημάτων, τα περισσότερα από τα οποία τα έχει διαπράξει η ελληνική πολιτεία. Φυσικά το ελληνικό κράτος δεν όπλισε απευθείας το χέρι των δραστών, αλλά μέσω εγκληματικών παραλείψεων, ελλείψεων και ενεργειών του, έστρωσε τον δρόμο και έστησε το σκηνικό για την τελική πράξη του δράματος.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Σαμαράς: Στήριξη από την ΕΕ για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ


 Στο τραπέζι του διαλόγου με τον πλέον επίσημο τρόπο, βάζει ο πρωθυπουργός το θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ και ζητά από τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την προσπάθεια της Ελλάδας ώστε να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία.
Μιλώντας στις εργασίες του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε για ακόμη μια φορά την ευρωπαϊκή διάσταση της ελληνικής ΑΟΖ

Όνειδος για την Ελλάδα και τη δημοκρατία οι «φράουλες της ντροπής»


Αυτό που έγινε στη Νέα Μανωλάδα με τους κουμπουροφόρους επιστάτες να πυροβολούν κατά 200 μεταναστών εργατών, δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι απλά η κορύφωση μιας απίστευτης ρατσιστικής και δουλεμπορικής πρακτικής που ακολουθούν χρόνια τώρα οι εργοδότες στην περιοχή. Τα «χωράφια της ντροπής» όπως έχουν χαρακτηριστεί οι καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα, είναι γνωστά από παλιά. Ρεπορτάζ πριν μερικά χρόνια έδειχναν αλλοδαπούς εργάτες να ζουν σε άθλια παραπήγματα με εμφανή σημάδια κακοποίησης και εξαθλίωσης.

ΟΛΜΕ: Όχι στη συμμετοχή των Διευθυντών στα σεμινάρια για την αξιολόγηση


Όχι στη συμμετοχή των Διευθυντών των σχολείων στα σεμινάρια για την αξιολόγηση. 
Α. Το Υπουργείο Παιδείας, παρά την καθολική αντίθεση των εκπαιδευτικών, προχωρά στη διαδικασία γενίκευσης της «Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας – Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης» (εγκύκλιος 30973/Γ1–5/3/2013) και για το σκοπό αυτό οργανώνει (Μάρτιος- Ιούνιος 2013) επιμορφωτικά σεμινάρια για τους Διευθυντών όλων των σχολικών μονάδων της γενικής εκπαίδευσης.

Κατάργηση, αντικατάσταση, αναστολή: Μα τι σας πιάνει και πιάνεστε από τις λέξεις;

Ως γνωστόν, είδηση δεν αποτελεί η πληροφορία πως «σκύλος δάγκωσε άνθρωπο», αλλά αν… άνθρωπος δαγκώσει σκύλο – έτσι όπως πάμε, βέβαια, σε λίγο ούτε κι’ αυτό θα αποτελεί είδηση! 

Επομένως, δεν αντιλαμβάνομαι τον θόρυβο γύρω από τα όσα είπε στην ομιλία του στο Συνέδριο του Economist ο κ. Αλέξης Τσίπρας. 

Είδηση θα ήταν αν ο κ. Τσίπρας έλεγε στο «ιεροεξεταστήριο» του Economist, όσα είπε μόλις την προηγουμένη σε άλλες εμφανίσεις του (στο ΤΕΙ της Λάρισας, για παράδειγμα) ή μόλις το προηγούμενο σαββατοκύριακο, κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. του κόμματός του. 

Φοιτητικές εκλογές: Ξεκάθαρη νίκη της ΔΑΠ

Μικρή πτώση της συμμετοχής σε σχέση με πέρυσι, πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και πτώση των δυνάμεων της ΠΑΣΠ που διασπάστηκε σε πολλές σχολές δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη με τις φοιτητικές παρατάξεις να αδυνατούν για ακόμη μια χρονιά να δώσουν κοινά αποτελέσματα.

Στις κάλπες προσήλθε περίπου το 50% των ενεργών φοιτητών, περίπου 100.000 σε απόλυτους αριθμούς από 130.000 που είχαν ψηφίσει πέρυσι.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ο πληθωρισμός κάτω, αλλά οι τιμές πάνω


Ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά η ακρίβεια… μένει: ειδικά στα τρόφιμα, οι ανατιμήσεις που επισήμως καταγράφονται στα στατιστικά δεδομένα είναι υπερβολικές, μέσα στις συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία. Η παραδοχή εκ μέρους στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι τιμές δεν έχουν πέσει, τεκμηριώνεται από στοιχεία έρευνας που δημοσιοποίησε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Καλά όλα αυτά, αλλά πού είναι το «εναλλακτικό σχέδιο»;

Είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί στο πιο σύντομο ανέκδοτο, αλλά προς το παρόν αποτελεί την πιο μυστική πολιτική πρόταση της ζώσας μνήμης. 

Ο λόγος, για το (λεγόμενο) εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Διότι, εναλλακτικό σχέδιο ακούμε και εναλλακτικό σχέδιο δεν βλέπουμε. 

Τις τελευταίες ημέρες, τα κρούσματα είναι απανωτά: 

Προχθές, μετά τη συμφωνία με την τρόικα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του όπου κατήγγελλε τους πάντες και τα πάντα – χωρίς και πάλι να μας πει μια ιδέα, βρε αδελφέ – περιορίστηκε στον γνωστό βερμπαλισμό: 

Που δαπανώνται οι συνδρομές των καθηγητών στις ΕΛΜΕ

Ανακοίνωση αναγκάστηκε να εκδώσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ σχετικά με το που δαπανώνται οι συνδρομές των καθηγητών στις ΕΛΜΕ, επειδή , όπως τονίζει
« αρκετός λόγος γίνεται για το ύψος της συνδρομής στις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ αλλά και συνολικά για τα οικονομικά της ομοσπονδίας».


Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:  
Α) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ


Η συνδρομή των μελών των ΕΛΜΕ είναι ενιαία. Το μέρος της συνδρομής που δίνουν οι συνάδελφοι στις ΕΛΜΕ και αποδίδεται στην ΟΛΜΕ είναι 15 €. Το Υπόλοιπο ποσό της συνδρομής παραμένει στις ΕΛΜΕ για να αντιμετωπίζουν τα έξοδα λειτουργία  τους.
Από αυτά τα 15 €:
-    3 € αποδίδονται στην ΑΔΕΔΥ,
-    1,52 € αποδίδονται στο ταμείο Αλληλοβοήθειας της ομοσπονδίας,
-    0.59 € αποδίδονται στο ΚΕΜΕΤΕ για να έχει τα στοιχειώδη για τη λειτουργία του χρήματα,
-    0,5 € περίπου αποδίδεται στην Διεθνή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (η Ευρωπαϊκή είναι τμήμα της Διεθνούς).
Έτσι στο τακτικό ταμείο της ΟΛΜΕ μένουν κάτι λιγότερο από 9,4 €, ποσό που είναι οριακό για την λειτουργία της ομοσπονδίας.

Η ΟΛΜΕ καλεί τους Διευθυντές των σχολείων να μην συμμετέχουν στα σεμινάρια για την αξιολόγηση

Η ΟΛΜΕ, με σημερινή ανακοίνωση , καλεί:
•    τους Διευθυντές  των σχολικών μονάδων να μη συμμετέχουν στα προαναφερθέντα επιμορφωτικά σεμινάρια.
•    τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην εν λόγω διαδικασία, επικαιροποιώντας τις προηγούμενες αποφάσεις τους [2010].
•    τις ΕΛΜΕ να μην επιτρέψουν την πραγματοποίηση των σεμιναρίων με μαζική και συλλογική δράση.
Προς το σκοπό αυτό τονίζεται στην ανακοίνωση, η ΟΛΜΕ παρέχει  στους συναδέλφους πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τι είπε ο υφυπουργός Παιδείας για ωράριο, απολύσεις,Ελεγκτές,προσλήψεις

Στη σημερινή συνάντηση  με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, έδωσε τις ακόλουθες απαντήσεις:
•    Εγκύκλιος του υπουργείου για την οργανικότητα των σχολείων
Δήλωσε πως ζήτησε αιτιολόγηση από τους Περιφερειακούς Διευθυντές των στοιχείων που έχουν δοθεί στο σύστημα καταγραφής ώστε να πάρει το κάθε στέλεχος την ευθύνη της ορθότητας των όσων δηλώνει. Δεν υπάρχει πρόθεση μείωσης των οργανικών θέσεων. 
    Ωράριο εκπαιδευτικών
Δήλωσε ότι ενδεχόμενη αύξηση του ωραρίου δεν προσφέρει από μόνη της καμία λύση. Βασικό πρόβλημα είναι η κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού.
•    Ελεγκτές δημόσιας διοίκησης
Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία επίσκεψη σε σχολείο. Σε περίπτωση που υπάρξει θα ενημερωθούν πρώτα τα στελέχη εκπαίδευσης (Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Π.Ε., Διευθυντές σχολείων) και δεν θα διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.
•    Προσλήψεις αναπληρωτών 
Ο αριθμός τους θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
•    Απολύσεις εκπαιδευτικών
Δεν προκύπτει από πουθενά τέτοιο θέμα. Το ζήτημα αφορά μόνο όσους βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα.
•    Συμπτύξεις τμημάτων
Δεν υπάρχει καμία εντολή (προφορική ή γραπτή) του Υπουργείου για συμπτύξεις τμημάτων.
•    Ωράριο νηπιαγωγών 
Θα εξειδικευθεί με υπουργική απόφαση το επόμενο χρονικό διάστημα. 
•    Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών μετά τις 30/6/2010
Το θέμα μελετάται.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι οι απαντήσεις του Υφυπουργού δεν είναι ικανοποιητικές, επειδή είναι αόριστες και χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση.
Δεσμεύεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει. 
Καλεί όλους του συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνηση.
Η συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στο υπουργείο, για την « ανάδειξη του τεράστιου ζητήματος της κατάργησης χιλιάδων οργανικών θέσεων που θα προκύψουν εάν εφαρμοστεί η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου».