Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Υπουργείο Παιδείας: Τεχνολογικό Λύκειο και ΑΕΙ/ΤΕΙ ειδικευμένα σε τουριστικά επαγγέλματα



                                                                                            Δελτίο Τύπου

altΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα το πρωί ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, με αντικείμενο τη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου πλαισίου Εκπαίδευσης και της κατάρτισης στον Τουρισμό, που θα στηριχτεί σε - όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί-, με πόρους του ΕΣΠΑ, που έως χθες «λίμναζαν».
Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν :

  • η ίδρυση μιας διεθνούς Ανώτερης Σχολής Ξενοδοχειακού Management , τριετούς φοίτησης, στα πρότυπα επιτυχημένων Σχολών του Εξωτερικού, που θα δώσει στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο και στην Τουριστική Εκπαίδευση.
  • η αναμόρφωση της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης μέσω των Τεχνολογικών Λυκείων, ειδικευμένων σε Τουριστικά επαγγέλματα, με ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών Κατάρτισης και Δια Βίου Εκπαίδευσης.
Μιλώντας ο Κ. Αρβανιτόπουλος, είπε: «Ο Τουρισμός ,μαζί με την Εμπορική Ναυτιλία είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Κι αυτός δεν είναι ευφημισμός, αλλά μία πραγματικότητα, η οποία αποτυπώνεται και στην επανίδρυση των δύο Υπουργείων. Ο τουρισμός στηρίζεται στις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, γι’ αυτό η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και της Τουριστικής Βιομηχανίας συνιστά πρωταρχικό στόχο, και με τις δράσεις, που εξαγγέλλουμε, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικότης ».
Και τόνισε: «Αυτό, άλλωστε, είναι και το πρόταγμα του Πρωθυπουργού. Να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον δρόμο της ανάπτυξης».
Η κα. Όλγα Κεφαλογιάννη από την πλευρά της επεσήμανε : «Ανάπτυξη του Τουρισμού σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας, εισροή εσόδων, αναθέρμανση της αγοράς, ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα και προοπτικές επενδύσεων. Ανάκαμψη του Τουρισμού σημαίνει, όμως, και ποιοτική, βιώσιμη και σταθερή στον χρόνο τουριστική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση».
Και πρόσθεσε: «Γι αυτόν τον λόγο χτίζουμε βήμα-βήμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ένα νέο σχέδιο κατάρτισης και εκπαίδευσης στον Τουρισμό».
---------------------------------------------------------
( Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων )
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ : Θέλω να καλωσορίσω στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού την Υπουργό Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη, για να ανακοινώσουμε πρωτοβουλίες για τις οποίες έχουμε εργαστεί το τελευταίο καιρό με τα δύο Υπουργεία. Θέλω να πω ότι στην Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας , που απαρτίζεται από τρία κόμματα, προσπαθούμε πάντα να αναπτύσσουμε συνέργειες, οι οποίες θα δώσουν ευκαιρίες στον πολίτη και θα τονώσουν την αναπτυξιακή πολιτική της Χώρας. Γι ‘ αυτό στις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας πάντοτε υπάρχει αυτός ο στόχος, και αυτός είναι και βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος και διατρέχει και όλα τα νομοθετήματα ,τα οποία έχουμε καταθέσει.
Γιατί και με το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που ουσιαστικά θα επιτύχει τον εξορθολογισμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας , θα υπάρξει η διασύνδεση με την αναπτυξιακή προοπτική και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Περιφερειών, στις οποίες λειτουργούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κάτι το οποίο θα δώσει έμφαση στην παραγωγή, στην εργασία και θα συνδέσει τους πολίτες με τον τόπο τους. Επίσης , τα Νομοσχέδια για το Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο που θα καταθέσουμε στις αρχές της επόμενης χρονιάς αλλά και στις πολιτικές μας όσον αφορά τη Διά Βίου Μάθηση και τη Νέα Γενιά.
Ο Τουρισμός και η Ναυτιλία είναι προφανές ότι αποτελούν τη βαριά Βιομηχανία της Χώρας . Είναι από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Οικονομίας μας, γι’ αυτό άλλωστε και η Κυβέρνηση, προχώρησε στην υλοποίηση της προεκλογικής της δέσμευσης για την επανίδρυση των δύο Υπουργείων.
Είναι γνωστό ότι ο Τουρισμός είναι από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αλλά πέρα από το φυσικό κάλος που διαθέτει η Χώρα μας, τα αξιοθέατα, θα πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό και ξέρω ότι αυτό είναι το μέλημα και του Υπουργείου Τουρισμού και της Υπουργού και μετά από δική της πρωτοβουλία, εμείς ανταποκρινόμαστε, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με συνέργεια, στην αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης για το Ανθρώπινο Δυναμικό του Τουρισμού. Γι’ αυτό η ίδια θα σας ανακοινώσει όλες τις πολιτικές αποφάσεις που πήραμε, μια σειρά πολιτικών επιλογών, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του Τουρισμού, στην αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης του δυναμικού μας, για να μπορέσουμε έτσι , να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, τις αναπτυξιακές προκλήσεις που παρουσιάζει ο Τουρισμός.
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ : Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, για τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που αφορά στα ζητήματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον Τουρισμό.
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ο Τουρισμός είναι η κατ’ εξοχήν δραστηριότητα που βασίζεται στις υπηρεσίες προς τον επισκέπτη. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, αποτελεί πρωταρχικό στόχο και προτεραιότητα για το Υπουργείο Τουρισμού.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού δημιουργούμε ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα του τουρισμού. Αυτό απαιτείται, άλλωστε, και από την σημερινή συγκυρία οικονομικής δυσχέρειας, καθώς η ελληνική κοινωνία αναζητά διεξόδους περαιτέρω εξειδίκευσης και κατάρτισης, με την απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων.

Βασικές αρχές του Νέου Πλαισίου είναι: Λειτουργικότητα χωρίς στεγανά, ευελιξία με δυνατότητα αλληλοδιαδοχής στις βαθμίδες και ανέλιξης, σύγχρονη επιστημονική γνώση, έμφαση στις επιχειρησιακές ανάγκες των τουριστικών επαγγελμάτων.

Το νέο πλαίσιο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της αναδιάρθρωσης και του επανασχεδιασμού των δομών που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα:
  • Ενισχύονται οι προσπάθειες για την αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ/ΑΤΕΙ, στο τομέα του Τουρισμού.
Στόχος, η διοχέτευση στην τουριστική αγορά, εξειδικευμένων στελεχών, ποιοτικής κατάρτισης έτσι ώστε ο ελληνικός Τουρισμός να μπορεί να ανταποκρίνεται στις νέες διεθνείς τάσεις και να ικανοποιεί την ενεργό ζήτηση.
  • Ανασυγκροτείται η επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση με την ίδρυση τριετούς Διεθνούς Σχολής Ξενοδοχειακού Management, στα πρότυπα επιτυχημένων σχολών του εξωτερικού. Η σχολή θα προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση, σε Έλληνες και ξένους σπουδαστές, που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Οι σπουδές θα παρέχονται και στην Αγγλική γλώσσα, ώστε να προσελκύσουν σπουδαστές από την ευρύτερη Ευρω-Μεσογειακή περιοχή αλλά και από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία, με οικονομική συμμετοχή των σπουδαστών αυτών.
Στους αποφοίτους δε, της σχολής αυτής, θα δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω φοίτησης στις αντίστοιχες σχολές των ΑΕΙ της χώρας.
  • Αναμορφώνεται η δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση μέσω των Τεχνολογικών Λυκείων ειδικευμένων σε τουριστικά επαγγέλματα. Με αυτό τον τρόπο, θα προσφέρεται στους νέους, υψηλού επιπέδου τεχνική εκπαίδευση, ώστε να συνεισφέρουν άμεσα σε τομείς του τουρισμού συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μορφών τουρισμού.
  • Απελευθερώνονται και ενισχύονται τα Προγράμματα Σπουδών Κατάρτισης και Δια Βίου Εκπαίδευσης, σε διάφορους τομείς του τουρισμού, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας για διεύρυνση και εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των νέων αλλά και των απασχολούμενων στον Τουρισμό.
Στόχος, είναι η παροχή νέων, στοχευμένων Προγραμμάτων Σπουδών Κατάρτισης στον τομέα του Τουρισμού. Θέλουμε τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που θα προσφέρουν τα Προγράμματα αυτά, να αποτελέσουν πρώτη επιλογή των υποψήφιων σπουδαστών. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρχουν όχι μόνο ικανοί αλλά και άρτια καταρτισμένοι απόφοιτοι, έτοιμοι να ανταποκριθούν στην σύγχρονη τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Τα Προγράμματα αυτά, θα δίνονται στους σπουδαστές μέσω των νέων δομών Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσηςπου έχουν συγκροτηθεί από τοΥπΠΔΒΜΘ.
  • Διαμορφώνονται, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, νέα προγράμματα κατάρτισης, με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η Δια Βίου εκπαίδευση και να δοθεί η δυνατότητα σε επαγγελματίες του Τουρισμού να αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις, χωρίς την υποχρεωτική τους μετακίνηση.

Παράλληλα , θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι:
  • Το Υπουργείο Τουρισμού, υλοποιεί ήδη, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για εργαζομένους, εποχιακά εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις στο χώρο του Τουρισμού. Το Πρόγραμμα αυτό, συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 4,5 εκατ. €,χρηματοδοτείται με πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, και σκοπεύει στην κατάρτιση 2.875 ωφελουμένων.
  • Επιπλέον, προχωράμε στη δημιουργία ενός νέου Προγράμματος κατάρτισης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Στόχος, η εκπαίδευση νέων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε τομείς εναλλακτικού και ειδικού τουρισμού, όπως: ο Συνεδριακός, ο Αθλητικός, ο Ιαματικός κ.λπ.

Κλείνοντας, να σας ενημερώσω ότι το Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει την επιλογή και διατήρηση Σχολών Ξεναγών, χρησιμοποιώντας τη μακρά εκπαιδευτική εμπειρία τους, στοχεύοντας στο Διεθνή εκπαιδευτικό χώρο, προσελκύοντας εκπαιδευόμενους από άλλες χώρες και προσφέροντας σπουδές και σε άλλες γλώσσες πλην της Ελληνικής.
Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή και συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Ξεναγών για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος σπουδών.

Θα ήθελα, κλείνοντας ,να τονίσω με έμφαση ότι ανάπτυξη του Τουρισμού σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας, σημαίνει: νέες θέσεις εργασίας, εισροή εσόδων, αναθέρμανση της αγοράς, ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, προοπτικές επενδύσεων.

Ανάκαμψηόμως, του Τουρισμού, ποιοτική, βιώσιμη και σταθερή, χωρίς σύγχρονη Τουριστική εκπαίδευση, χωρίς κατάρτιση και επιμόρφωση, πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί.
Γι’ αυτό το λόγο χτίζουμε βήμα – βήμα, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το σχέδιο μας για ένα νέο πλάνο εκπαίδευσης και κατάρτισης στον Τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου